Vrei sa treci peste momentele de confuzie si indisciplina din viata ta?

          Stateam de vorba saptamana trecuta cu Alina, o tanara de 27 de ani plecata in Barcelona, acolo unde a profesat ca si stomatolog.

          Spun a profesat pentru ca desi face treaba asta de 2 ani, de cateva luni de zile si-a dat seama ca drumul acesta (stomatologia) nu ii mai apartine.

          Pe de o parte ii e teama de ceea ce vor spune parintii, daca vor accepta si intelege ceea ce ea vrea sa faca si mai ales daca o vor sustine financiar la inceput de drum. Pe cealalta parte, desi a renuntat la stomatologie, nu stie exact ce vrea sa faca.

          Are ca si pasiuni fitness-ul si muzica dar cu toate astea inca nu ii e clar directia in care vrea sa se indrepte.

          Ti-am spus aceasta poveste pentru ca e una foarte comuna in ziua de azi. Sunt din ce in ce mai multi oameni care incep sa-si dea seama ca ceea ce fac in acest moment nu e ceea ce vor, si atunci intervin doua mari ”probleme”: lipsa claritatii-”acum, ce fac mai departe?” si dorinta de validare-”ce vor spune ceilalti?”

          Astazi vreau sa demontam confuziile si dorinta de validare pentru ca si eu am trecut prin asta si stiu cat timp poate sa treaca in care sa nu faci nimic pentru tine, in care sa simti ca nu stii ce vrei si incotro sa te indrepti.

          Uitandu-ma la mine, la vremurile cand cautam raspunsuri in stanga si-n dreapta, la diversi coachi, autori de dezvoltare personala, seminarii, carti sau mentori, imi dau seama ca am pierdut timpul si ca acea neclaritate venea din una dintre cele doua puncte:

          Nu stii ce e important pentru tine sau iti e frica sa iti asumi responsabilitatea drumului.

          Cand cauti raspunsuri peste tot, la prieteni, la familie, dai bani pe carti, seminarii si sedinte de coaching in speranta ca vei obtine o directie, te anunt ca cel mai probabil nu se va intampla.

          Ceea ce se intampla este ca te-ai indepartat de tine si de ceea ce e cu adevarat important pentru tine. Iar asta te face sa fii indisciplinat, sa iti scada stima de sine si sa nu obtii ceea ce iti doresti.

          Hai sa fim sinceri, iti poti imagina un om care sa stie ce vrea si ce ii important pentru el si care sa spuna ca nu stie incotro sa o apuce? Eu nu, și cred ca nici tu!

          Descopera-ti valorile, afla ce te face fericit, ce conteaza cu adevarat pentru tine si urmeaza-ti inima.

          Ce vrei, bani, familie, iubire, libertate, un corp frumos, propria afacere, sa fii respectat? Perfect!

          Afla ce vrei si vei stii ce ai de facut.

          Capcana cea mare e atunci cand stii ce vrei dar cumva cauti raspunsuri in alta parte, cauti validare si te invarti in jurul cozii evitand sa faci ceea ce trebuie facut si mintindu-te pe tine.

          Acest comportament ii condus de frica, mai exact de frica de a-ti asuma drumul. Nu stiu cum pot unii sa zica ca nu stiu pe ce drum sa o apuce sau ce sa faca cu viata lor ca si cum nu ar avea optiuni.

          Adevarul ii ca avem foarte multe optiuni, ne place si fitness-ul, si muzica, si pictatul si orice iti place tie. Asa ca problema nu e ca nu ai optiuni. Ai de unde alege si asta stii si tu. Ceea ce nu ai, ii curajul de a alege un drum, o cale, fara ca dupaia sa mai existe ”dar daca as fi ales altfel…?”.

          Este mult mai important sa alegi un drum pe care sa ti-l asumi decat sa nu alegi nimic pentru ca nu vei actiona niciodata daca vei ramane intre, iar timpul va trece oricum.

          Peste 10 ani, uitandu-te in urma, ce vei vedea, unde te vei afla? In acelasi loc in care te intrebai incotro sa te indrepti sau vei avea deja rezultatele pe care le vroiai cu mult timp in urma?

          Fii sincer cu tine. Lasa-i pe cei din jur, lasa scuzele si cauta acolo unde trebuie, in inima ta. Vei gasi o solutie, doar alege un drum de care sa fi 100% responsabil.

          Nu trebuie sa iti aprobe nimeni ceea ce tu vrei sa faci pentru ca acum esti mare, esti matur/a. Ai doua maini, doua picioare, un cap si o inima care iti pun la dispozitie toate resursele de care ai nevoie. Foloseste-le, asuma-ti drumul si vei avea mai mult decat iti poti imagina.

          Ai curajul sa fii tu!

          Sper ca acest articol sa te ajute pentru ca l-am scris in speranta de a demonta scuzele neclaritatii sau lipsei de directie si sa te faca sa actionezi, sa obtii ceea ce iti doresti. Depinde doar de tine, este responsabilitatea ta.

          Daca simti ca poate fi util cuiva acest material, atunci te rog sa il distribui mai departe. 🙂

          Claudiu Anton,

TG Facebook Comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *