Cum sa-ti imbunatatesti imaginea de sine

           Știu cât de mult ne preocupă părerea celorlalți despre noi însă ceea ce determină succesul sau insuccesul nostru este ceea ce credem noi despre propria persoană.

           Din acest motiv am să te rog să ne mutăm un pic atenția dinspre părerea celorlalți despre noi, spre ceea ce credem noi despre propria persoană pentru că asta ne va ajuta să vedem de ce avem viața pe care o avem acum, cum putem scăpa de suferințe și cum putem obține ceea ce ne dorim.

           Despre motivele pentru care este crucial să ai o imagine de sine pozitivă am vorbit în articolul trecut pe care îl poți citi cu un click AICI.

           În materialul de azi îți voi arăta CUM anume se formează și ce poți face pentru a-ți îmbunătăți  imaginea de sine astfel încât să obții ceea ce-ți dorești.

           Așa că hai să începem:

Vindecă-te de trecut

           Se spune că pentru un viitor mai bun e bine să faci pace cu trecutul. Această zicală este foarte relevantă și pentru noi pentru că imaginea noastră de sine se formează încă din copilărie și îți poate sabota sau ajuta viața.

           De mici copii ni se spune ce putem și ce nu, ce avem voie să facem și ce nu și mai ales ce merităm și ce nu.

           “Ești prea mic să faci aia.”, “Lasa-o așa că iar numai strici.”, “Nu primești jucăria pentru că nu o meriți.” “Nu-i de tine, mai bine stai în banca ta.” s.a.

           După un lung timp în care ni se repetă acasă, la școală și afară la joacă  că nu suntem în stare să facem anumite lucruri, că nu le merităm și chiar mai mult, suntem descurajați ca nici măcar să nu mai încercăm ceva pentru că altfel vom fi pedepsiți, ni se vor da note rele sau se va râde de noi, începem să ne formăm o imagine toxică și falsă despre noi.

           Ni se creează o imagine, o credință a faptului că nu merităm și că nu suntem suficient de bun pentru a avea ceea ce ne dorim.

           Este important să înțelegi că toate acele lucruri negative care ți s-au spus și care te-au descurajat nu au nici o legătură cu cine ești tu ca și om și ele au fost spuse sau făcute din mai multe motive: supra-protecția părinților, proiectarea propriilor slăbiciuni ale celor din jur asupra ta sau invidia prietenilor că tu vei reuși și ei nu, și multe altele.

           Dacă simți că trecutul tău îți este ca o piatră pe suflet atunci caută să îţi vindeci toate aceste răni care îți sabotează prezentul și viitorul, apelează la cineva care te poate ajuta sau o poți face singur așa cum am făcut-o eu.

           Îți las AICI un articol despre cum mi-am vindecat eu câteva dintre rănile sufletului, sper să te inspire.

Ai curajul să fii tu

           Fiecare moment în care nu suntem noi, alimentează o imagine de sine dăunătoare ce va conduce la o viață lipsită de rezultate.

           Hai să vedem un exemplu pentru a înțelege mai bine la ce mă refer și am să încerc să îl corelez și cu ceea ce îți spuneam mai sus despre influența trecutului.

           Pentru acest exercitiu dă-mi voie să apelez la partea ta creativă.

           Imaginează-ți un copil căruia de fiecare dată când veneau oameni în vizită la familia lui i se spunea să nu mai vorbească și să tacă din gură pentru că mereu îi deranjează sau îi jignește pe cei din jur.

           Copil fiind, era chiar pedepsit atunci când era autentic cu cei din jur tocmai pentru că părinților le era teamă că acei oameni vor avea o părere nepotrivită față de educația pe care aceștia i-o dau celui mic.

           Ajunge adolescent și văzând că nu doar părinții, ci și școala și cei din jur îl descurajează sau judecă atunci când are o părere diferită de a lor, alege să nu-și mai exprime opiniile.

           Timpul trece și devine adult, un om care crede despre el că nu are puterea de a spune ce îl deranjează și de fiecare dată când simte ca e de alta părere, tace și ține în el ceea ce simte și gândește.

           În relația de cuplu nu are curajul să fie el și să spună ce îl deranjează iar asta îi permite celuilalt să abuzeze de el.

           La lucru, din nou, preferă să țină capul plecat în fața șefului și a colegilor și asta îl face din nou să fie perceput ca un om slab în ochii celorlalți și de care ei pot profita pt ca oricum niciodată nu are nimic de spus.

           Cu prietenii, fiecare vis al lui este cunoscut doar de el pentru că teama de a fi judecat și imaginea unui om care nu poate să realizeze acel ceva îl copleșește.

           Își dorește propria afacere însă nu mai are curajul să ia inițiativa. Vrea să călătorească mai mult, dar din nou, deși își dorește, nu se vede ca pe un om capabil să facă asta.

           Partea și mai rea e că are copii, pe care a ajuns să proiecteze propriile slăbiciuni la fel cum a pățit și el cu mulți ani în urmă.  Este un cerc vicios din care e greu să ieși, însă se poate, cu condiția să fii tu.

           Alege să fii tu în orice moment indiferent de ceea ce spun ceilalți.

           Ai curajul să spui și să faci ceea ce gândești și ce simți, pentru că asta îți va crește respectul față de tine și implicit al celor din jurul tău. Totodată te va ajuta să îți schimbi imaginea despre tine.

           Trăiește-ți pasiunile și fii tu, spune ce te deranjează și ce admiri, fii tu și vei începe să te vezi ca pe un om puternic, un om care începe să merite, respectul celor din jur, o relație frumoasă, bani și orice îți dorești. Si ce sa vezi? Vei incepe să le obții.

Crește-ți încrederea în tine

           Încrederea în sine și imaginea de sine sunt strânse legate.

           Când ești mic tocmai prin faptul că îți omoară încrederea în tine te face să îți creezi o imagine dăunătoare despre propria persoană.

           Atunci când nu mai ai încredere să spui și să faci ceea ce simți și ce gândești, imaginea ta de sine are de suferit pentru că aceasta va ilustra un om lipsit de putere și de curaj, un om fără speranțe la ceva mai bun.

           Un nivel ridicat al încrederii în tine va duce la o imagine de sine a unui om capabil și care merită și poate să obțină ceea ce își dorește.

           Mai multe despre cum îți poți crește încrederea în tine poți afla de AICI sau descarcă gratuit ghidul “Încredere, motivație și disciplină la cote maxime.”.

           Îmi doresc să îți ofer un exercițiu practic, nu de imaginație cum sunt majoritatea celor din NLP, prin care să îți schimbi imaginea de sine, însa pentru asta am nevoie să îmi scrii un comentariu în care să îmi spui dacă și tu îți dorești asta.

           Mi-ar plăcea să vad și părerea ta despre acest articol într-un comentariu mai jos și dacă ți-a plăcut atunci distribuie-l mai departe.

           Ai curajul să fii tu! 🙂

TG Facebook Comments