Cum sa-ncepi sa crezi ca meriti

          “Sunt sigur că multe din visurile mele s-ar fi împlinit dacă aș fi avut mai multă încredere în mine atunci când trebuia. “

          Aceasta este o expresie pe care o auzeam în mintea mea ori de câte ori mă prindeam în ipostaza de a-mi da seama că nu am facut nimic pentru a obține ceea ce-mi doresc.

          De multe ori a fost scuza mea preferată pentru lipsa de acțiune și pentru a-mi justifica puternicul obicei de a amâna- ”Nu am destulă încredere în mine!”.

          Însă, la un moment dat am conștientizat că încrederea în sine poate fi dobândită doar în urma rezultatelor.

          Acest lucru m-a făcut să îmi pun o nouă întrebare, de ce totuși nu acționez dacă îmi doresc atât de mult și dacă oricum la început nu prea am cum să mă simt încrezător dacă nu am obținut încă nici un rezultat?

          Răspunsul, de această dată, este cel care mi-a arătat că nu lipsa încrederii în mine era problema, aceasta fiind doar o scuză.

          Adevărata problemă este că nu mă vedeam în stare să obțin ceea ce vreau, mai exact nu credeam că merit și că sunt suficient de bun.

          De mici copii, noi românii suntem educați de societate după principiul: “lasă că tu nu poți, stai în banca ta și mulțumește-te cu puțin că o să-ți fie bine și așa”.

          Poate că ți s-a întâmplat și ție să îți dorești ceva mai mult de la viață, să visezi că poți fii ceva mai mult dar să simți că nu ești suficient de bun, că pe undeva nu ai merita să-ți îndeplinești visul.

          Personal, am simțit de multe ori asta și mi-aduc aminte că am fost prezent la un curs de a lui Andy Szekely pe tema atingerii de obiective. Erau peste 300 de oameni în sală și o energie fantastică. Mă simțeam entuziasmat.

          Surpriza a venit când Andy m-a invitat pe scenă și mi-a făcut cadou 10 cursuri FOCUS ELITE în valoare totală de 1200 de euro.

          Ma simțeam norocos pentru că tocmai ce primisem 1200 de euro cadou într-o perioadă în care nu aveam nici un ban și tot ce trebuia să fac pentru a încasa acei bani era sa vând cursurile.

          Și mai interesant era faptul că nu trebuia să caut clienții pentru că ei se aflau deja în sală dar si că eu decideam cât de mult să las din preț.

          Câți bani crezi că am făcut atunci? 500, 800, 1000, 1200 de euro?

          Îți spun eu: nimic! Nada, zero, nothing!

          De ce? Pentru că deși eram super entuziasmat de acest cadou și aveam încredere în mine și în faptul că voi vinde acele produse, înăuntrul meu nu credeam că merit acei bani.

          Această convingere că nu meritam acei bani și că nu eram destul de bun să vând acel curs m-a făcut sa refuz toate ofertele pe care le primisem la acel eveniment.

          Au fost oameni care mi-au oferit 50 de euro pentru un curs și alții 80 de euro, însă îndoiala de sine m-a făcut sa refuz fiecare ofertă, să țin de preț, și astfel să îmi confirm din nou ca într-adevăr nu meritam acei bani.

          Acesta este doar un exemplu mic pentru că sentimentul de inferioritate și convingerea că nu merit mi-au furat multe visuri, atât în plan financiar cât și în cel sentimental.

          Despre cel de al doilea am să îți povestesc cu altă ocazie pentru că acum vreau să împărtășesc cu tine cum anume am trecut peste acest sentiment, în speranța că te va ajuta și pe tine.

          Cum să-ncepi să crezi că meriți.

          Ceea ce îți recomand să faci, atunci când simți că nu meriți, este să te uiți la visul tău, să iei un lucru cât de mic din acea imagine și să îl faci realitate, să te bucuri de acel moment și să îți spui mereu că meriți.  Și ca să înțelegi mai bine am să îți spun cum am facut eu:

          Trecuse mai bine de un an de la acel eveniment și eram acum în postura în care reușisem să-mi pun 1800 de euro deoparte.

          După ce cheltuisem 500 de euro din acești bani în doar o săptămână, începusem să simt o presiune uriașă și o frică că nu voi reuși să-mi păstrez banii de care îmi promisesem că nu mă voi atinge niciodată.

          În acele zile am observat că imaginea mea de sine încă nu îmi permitea să fiu omul care să aibă acești bani, pe de o parte.

          Pe de altă parte am conștientizat că dacă vreau să-mi întăresc convingerea că merit să am acei bani și din ce în ce mai mulți, pentru a depăși acest sentiment de a nu fi destul de bun și a-mi opri obiceiul de a cheltui, trebuia să fac o schimbare. Așa că am acționat.

          Mi-am făcut o imagine mai clară și mai îndrăzneață asupra omului care vreau să devin și am luat-o de jos.

          Am început să merg în fiecare dimineață la contul de economii (din dulap) să îmi iau cele două bacnote de 500 de euro care îmi mai rămăseseră și să mă pun în fața oglinzii spunându-mi cu voce tare: “Merit acești bani!”.

          Însă nu m-am oprit aici, la exercițiile din fața oglinzii, așa că din imaginea mea ideală am văzut că purtam costum. Drept urmare am mers să îmi cumpăr un….. sacou 🙂 pentru că nu aveam bani de costum.

          Am făcut asta pentru a aduce în realitate mici bucățele din visul meu care să întărească convingerea că merit și că sunt suficient de bun pentru a ajunge acolo.

          Mai departe, la fiecare experiență frumoasă pe care am avut-o de atunci încolo și care era sau nu legată de visul meu, îmi spuneam în gând că merit ceea ce mi se întâmplă și că sunt recunoscător.

          Uită-te la visul tău și vezi ce lucruri mărunte poți transforma încă de astăzi în realitate. Poate acel cineva care vrei să devii citește și dacă este așa atunci știi ce trebuie să faci. Poate face sport, poate mănâncă un anumit fruct sau fel de mâncare, poate îi îmbrăcat într-un anume fel sau se înconjoară de o anumită categorie de oameni.

          Asta doar tu știi cum vei arăta, important îi să-ncepi să crezi că meriți, aducând lucruri din imaginea ta în realitate, care să întărească sentimentul acesta de merituozitate.

          Personal, acum știu că nu mai e nevoie să îmi spun la fel de des că merit pentru că am început să simt asta, că merit ce-i mai bun, că merit să am foarte mulți bani, o relație frumoasă și o viață minunată.

          Și mai stiu ceva, că și tu meriți tot ce-i mai bun, meriți să dobândești ceea ce-ti dorești și ești suficient de bun ca visurile tale să devină realitate. Ai curajul să fii tu! 🙂

P.S Dă-mi un comentariu mai jos și spune-mi dacă ai avut vreun moment în care nu te-ai simțit suficient de merituos și cum te-a afectat asta.

          Nu uita să apreciezi și să distribui acest material dacă ți-a plăcut. 🙂

Acest material a fost cea de a treia parte dintr-o serie de articole despre imaginea de sine pe care le poți citi aici: Partea I și Partea a II-a.

TG Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *